top of page

Vaikuttamiskanavat

Avoimuus ja julkisuus ovat Suomen kunnallishallinnon perusperiaatteita. Kuntalaissa korostetaan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien suoran vaikuttamisen ja osallistumisen tärkeyttä edustuksellisen demokratian rinnalla.


Avoimuus on iso sana. Sitä on helppo (ja hyvä) vaatia, mutta toteuttaminen ei olekaan ihan pikku juttu. Somekeskusteluissa perätään viranhaltijoiden osallistumista ja osallistamista. Samaan aikaan keskustelun sävy ja suunta muuttuu kanavasta riippuen villistikin ja tarkoitusperät sekä keskustelun ydinviesti saattavat nekin vaihtua matkan varrella useaankin otteeseen.


Vaikuttaa voi. Yksittäinen kuntalainenkin.

Vaaleissa äänestämisen lisäksi voi yksittäinen kuntalainen vaikuttaa tekemällä aloitteita, antamalla palautetta, ottamalla yhteyttä luottamushenkilöihin ja virkamiehiin sekä osallistumalla yleisötilaisuuksiin, kyselyihin ja keskusteluihin.


TOP 2 vaikuttamiskanavat


1. Kuntalaisaloite Aloiteoikeus perustuu kuntalain 23 §:ään. Kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.


Kunnan on myös ilmoitettava aloitteen tekijälle aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Lisäksi kunnanvaltuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.


2. Digiraati Digiraati.fi on verkkopalvelu, jossa osallistujat keskustelevat ennalta sovitusta aiheesta 2-3 viikon ajan. Keskustelu käydään kirjallisesti nimimerkeillä palvelun omalla, suljetulla keskustelupalstalla. Tavoitteena on muodostaa raadin keskusteltavana olevasta aiheesta loppulausuma, joka välitetään eteenpäin päättäjille ja julkaistaan palvelussa. Keskustelua ohjaa ja valvoo koulutettu ohjaaja, joka huolehtii keskustelun etenemisestä, turvallisuudesta ja sujuvuudesta.


Raateja voivat järjestää esimerkiksi ministeriöt, kunnat, hyvinvointialueet, muut viranomaiset tai kansalaisjärjestöt. Palvelun käyttö on maksutonta sekä raatien järjestäjille että niiden osallistujille.


Saattaisit olla kiinnostunut myös tästä: Sitoutumattomien valtuustoaloitteet kaudella 2021-2025


Piia Mäkilä

044 997 2458


Kirjoittaja on Mäntyharjulainen kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen varajäsen, sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja ja Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomat ry:n valtuustoryhmän sihteeri.

Comments


bottom of page
Statcounter statistiikka